Нов Photoshop, тъмен интерфейс, 3d подобрения, разфокусиране, селектор за кожа, премести крава с два клика

Наскоро излезе бета на Photoshop 6, а вече и официалната версия. Какво ново има във Photoshop6 и заслужава ли си да преминем към него. Това са въпросите, които ще разгледам в тази публикация.

Нов Photoshop

CS6 е уникално добър. След една седмица ползване ще свикнете и никога няма да си помислите да ползвате по-стара версия. Всеки може да свали новата версия от сайта на Adobe и да я пробва за 30 дена.


Adobe Photoshop CS6 Trial

Тъмен интерфеис

Фокусирайте се върху изображението, което обработвате а не интерфейса. Лично на мен ми харесва. Светлите интерфейси греят и изменят тъмните тонове на монитора както и вашия усет.

Ровене

Понякога след няколко часа работа над едно изображение ние генерираме невъобразимо количество слоеве, уж да поддържат нещата динамични и променливи във всеки един момент. Досега Photoshop ни предлагаше една малка кутийка в която да се бъхтим и ровим. Сега вече част от ровенето ще го направи софтуера, като му задаваме параметри, по които той да показва и скрива слоеве.

Филтри на слоевете

Ще ви помогне в организирането и достъпа до вашите слоеве

  • Може бързо да прелистите слоеве с растерни изображения, настройки на картината, текстове, форми.
  • Да потърсите по име, ефект, атрибут, цвят

Разфокусиране

За да фокусирате вниманието върху определен очастък от вашата картина, то най лесно е да разфокусирате това, което трябва да стои на заден план.

CS6 превръща тази дейност в творчески процес. В текущата версия изискват десетки операции за да постигнеш същия резултат, а пък разфокусиращата четка изисква прецизност и не винаги дава равномерно разпределение на ефекта.

  • Разфокусирането в новата версия става по обратния и по логичен начин.
  • Избиваш си местата които искаш да са фокусирани, елипси или линии, може и комбинация от тях.
  • Настройваш с приятен интерфейс разширявайки областта и степента  на действие
  • Виждаш какъв е резултата в реално време докато го настройваш
  • Можеш да променяш яркостта и цвета на разфокусираните участъци


Селектор за кожа

Сигурно ви се е случвало да редактирате снимка на от фото албума  и да искате всичко да е малко по тъмно и малко по синьо, но когато го направите хората се превръщат в сини На’Ви като във филмът Аватар. В новата версия имате селектор за кожа, така с две щраквания може да прихванете всичко, което не е такава и да добавите вашите ефекти по избор.


Crop инструмент

Понякога ни се налага да скъсим и завъртим някоя снимка, сигурно ви се е случвало да си въртите главата за да виждате как тя ще изглежда докато настройвате ъгъла. Това няма да ви се налага повече тъй като Photoshop CS6 извърта цялото платно а не заграждението на crop инструмента

3D обекти

В новата версия на фотошоп работата с 3D елементи е много по пипната и работното пространство прилича на по логичния интерфейс които може да сте виждали в 3d studio и Maya. Понякога в CS5 ни се случваше да загубим обектите в небитието, докато ги въртим или позиционираме.

  • Сега това ще е доста по трудно, на разположение имате няколко погледа над цялата сцена а така и грид който ви помага да се ориентирате доста по добре.
  • Подобрен варянт на extrude с който превръщате всяка форма или текст в 3d обект.
  • Интерфейсът за ротиране и позициониране е доста подобрен. С визуални елементи за завъртане, увеличение и местене който е интуитивен за тези работещи с 3d програми.

Премести крава

Отваряте картинка с крави.

Използвате новия инструмент за умно местене

Инструмента е изпитан само с крави, не гарантирам че ще стане и с други животни без да ви гръмне бетата.

Бъгове

Не бързайте да изтривате старата версията. 3часа след като инсталирах предишната бета версия – тя гръмна с трясък, въобще не успя да възстанови незаписаните файлове. Отгоре на всичко даже не успя да се пусне отново. В този случай трябва да стартирате като щракнете върху програмата докато държите CTRL+ALT+SHIFT za PC или COMMAND+OPTION+SHIFT за MAC

Има ли още?

Има още доста и много интересни неща. Ако искате да получите повече и по-подробна информация за CS6, както и видео уроци с това как се ползват новите инструменти – то се регистрирайте за нашите безплатни уроци по имейл, много от тях ще са точно на тази тема.

[optin]