69 безплатни фонта / шрифта поддържащи кирилица

Читавите шрифтове, които са кирилизирани и идват по подразбиране с Photoshop се броят на пръсти. Ако искате да сте гъвкави и да имате повече възможности при работа с кирилица е задължително да се инсталират допълнителни шрифтове. В тази статия ще ви покажа 69 подбрани шрифта, които поддържат кирилица.

Безплатни шрифтове

Имайте предвид, че шрифтовете идват с лиценз, който в някои от случаите ви забранява ползването на шрифта с комерсиални цели. Ако ги ползвате с такива цели – моля подсигурете се, че шрифтът ги разрешава или си го купете.


Download

Красив текст

Малко ще ви е трудно да сложите текст във Photoshop, който да се съчетава с творението ви, ако не сте инсталирали допълнителни шрифтове. Повечето дизайнери направо мразят кирилицата. Това е защото латинските шрифтове са с хиляди пъти повече от тези поддържащи кирилица. Освен че са повече, те са по-качествени. За това загубих няколко часа в търсене, тестване и компилиране на пакет от шрифтове с който ще може да пишете на български, така че творението ви да изглежда по-професионално.

Инсталиране на шрифтове

  1. Препоръчвам ти да си направиш една папка C:\Fonts – Няма значение как се казва. Font – е английската дума за шрифт
  2. Премести архива в тази папка
  3. Десен бутон и „Extract to cyrillic_fonts“
  4. Вътре в новата папката c:/fonts/cyrillic_fonts/ ще намериш всички шрифтове
  5. Десен бутон върху шрифта и „install“ за да го инсталираш
  6. Можеш веднага да го видиш във Photoshop, няма да ти трябва да рестартираш програмата. Името му там обаче не е името на файла, което създава малък проблем. Истинското име на шрифта можеш да видиш когато натиснеш два пъти върху файла. Ще пише нещо от сорта на ‘Font name: PT Sans“
  7. Можеш да елиминираш ръчната работа по инсталиране на шрифтове, като си инсталираш безплатната Font Explorer програма, към която има връзка в статията
  8. След като я инсталираш трябва да посочиш папка, където има шрифтове и ще можеш да видиш как изглеждат заедно с имената им, да си избереш някой и с едно щракване да инсталираш или премахнеш

Организация на шрифтове

Препоръчвам ви горещо да си инсталирате една от тези програми. Правят живота ви доста по лесен, когато дойде момент, в който трябва да изберете шрифт. С тази програма може да обхождате шрифтовете по папки, да ги разглеждате в детайли, да пробвате как ще изглеждат с ваш текст. Можете да ги активирате и деактивирате с едно щракване. Може да изтеглите една такава безплатна програма – Font Xplorer.

Para Type шрифтове

Това са може би най-професионалните безплатни шрифтове за кирилица. Създадени са от Para Type – една от малкото букволеярни, които са си заложили за цел основно да създават кирилски шрифтове. Безплатните шрифтове са по проект финансиран от Русия, който е посветен на 300-годишнината от изобретяването на народен шрифт от руския император Петър Велики през 1708.
Безплатните Para Type шрифтовете са включени в този пакет с имената PT Sans, PT Serif, PT Mono. Тези шрифтове са абсолютно безплатни дори и за комерсиални цели. Единственото което не може да правите с тях е да ги продавате.

PT Sans е базиран на народния руски sans serif като в същото време е с модернизиран ‘humanistic’ дизайн

PT Serif е преходен serif шрифт. Създаден е за да се използва заедно с PT Sans и е хармонизиран с неговите размери, дебелини и дизайн.

PT Mono е създаден за специални нужди – за текстове във форми, таблици, схеми. Характеризира се с равни дължини на буквите, което помага при комплексни документи.